Neden kontrol vanası kullanmalısınız ve kontrol vanaları nasıl çalışır?

Su, büyük bir saygıyla korumamız ve kullanmamız gereken kıt bir kaynaktır. Gelecek nesiller ve artan bir nüfus için suyu garanti altına almalıyız. Kontrol vanaları, su tedarik ağındaki değişikliklerden bağımsız olarak, belirli bir basınç, debi veya seviyeyi koruyarak su kayıplarını azaltırken verimli su temini yönetimine katkıda bulunabilir.

Su kaybının etkileri

Çevresel açıdan bakıldığında, önemli miktarda su kaybolmakta ve kaybedilen suyu arıtmak ve dağıtmak için kullanılan enerji de boşa harcanmaktadır.

Su idareleri için, üretilen ancak sızıntılar, hırsızlık veya ölçüm yanlışlıklar yoluyla müşteriye ulaşmadan önce "kayıp" olan gelir dışı su istenmeyen bir maliyet kaynağıdır.

Kontrol vanaları, şebekede basınç yönetimini sağlar

Otomatik kontrol vanaları verimli basınç ve debi yönetimi sağlamak için kullanılır. Bu sayede aşağıdaki faydalar elde edilir:

  • Kayıplardan dolayı oluşan su kaybında azalma
  • Su koçu darbesi ve boru patlama riskinde azalma
  • Tüketiciler için daha az kesinti
  • En aza indirilen kontaminasyon riski
  • Su idareleri için tasarruf

Su şebekesinde basınç yönetimi yapmanın avantajlarını okuyun

Hatta istenmeyen hava girişi hakkında bilgi edinin
Su koçu darbesi hakkında bilgi edinin

Basınç düşürücü kontrol vanası nedir ve nasıl çalışır?

Basınç düşürücü kontrol vanası, akış hızındaki veya giriş basıncındaki değişikliklerden bağımsız olarak daha yüksek giriş basıncını otomatik olarak daha düşük bir çıkış basıncına indirir.

Basınç düşürücü pilot, vana çıkış portundaki bağlantı sayesinde çıkış basıncını algılar. Akış koşullar altında, basınç azaltıcı pilot çıkış basıncındaki küçük değişikliklere tepki verip, kontrol odasındaki basıncı ayarlayarak vana pozisyonunu kontrol eder. Çıkış basıncı pilotun ayar değerine göre değiştiğinde, pilot basınç kontrolünü sağlamak için ayarlama yapar.

Örnek: 7-8 barlk basınç, A bölgesindeki tüketicilere su tedarik etmek için uygundur ama B bölgesindeki tüketiciler için çok yüksektir. Bu nedenle, B bölgesindeki basıncı 3 bara indirmek için bir basınç düşürücü kontrol vanası monte edilir.

Basınç sabitleme / rahatlatma vanası nedir ve nasıl çalışır?

Basınç sabitleme kontrol vanası, debideki değişikliklerden bağımsız olarak aşırı basıncı azaltmak suretiyle önceden ayarlanmış bir minimum giriş basıncını otomatik olarak korur.

Basınç sabitleme pilotu, giriş basıncındaki küçük değişikliklere tepki vererek vana konumunu kontrol eder. Giriş basıncı ayar noktasının altına düşerse, ana vana kapanır veya minimum giriş basıncını sağlamak için ayarlama yapar. Sabitleme vanası girişte minimum geri basınç tutar ve normal akışı sağlar. Rahatlatma vanası normalde kapalı kalır ve sadece basınç önceden belirlenmiş bir ayar noktasını aştığında açılır.

Örnek: Su deposu dolduğunda basınç düşer ve tüketicileri susuz bırakır. Bu nedenle, bir basınç sabitleme kontrol vanası tüketicilerin kullanabilmesi için basıncı sabit tutar.

Sabit debi vanası nedir nasıl çalışır?

Sabit debi kontrol vanası, debiyi sürekli olarak takip eder ve gerekli durumda müdahale ederek debinin istenen değerin üzerine çıkmasını engeller.

Orifis plakası üzerindeki bir basınç düşüşü pilot tarafından algılanır. Debi düşük olduğunda ve basınç düşüşü pilot ayarının altında olduğunda, sabit debi pilotu ve ana vana tam olarak açılır. Eğer debi yüksekse ve basınç düşüşü ayar değerinden yukarıda oluşursa vana maksimum debiyi ayar değerine regüle eder ve ayarlanan maksimum debi değerinin üzerine çıkmasını engeller.

Animasyon

Kontrol vanaları

859 serisi kontrol vanalarının özellikleri ve fonksiyonu