Basınç yönetiminin avantajları

Su şebekesindeki basıncı kontrol etmek ve düzenlemek, kayıp kaçağı düşürürken, kaynaklardan da tasarruf sağlar.

Basınç yönetimi, en yararlı, önemli ve uygun maliyetli kaçak yönetimi aktivitesi olarak kabul edilir. Çoğu boru patlaması yalnızca yüksek basınçtan değil, aynı zamanda boruları sürekli olarak genişlemeye ve daralmaya zorlayarak gerilim kırılmalarına neden olan sürekli basınç dalgalanmalarından kaynaklanır. Bununla birlikte, kaçak debisi ile basınç arasında fiziksel bir ilişki vardır. Basınç ne kadar yüksek veya düşükse, kaçak oranı o kadar yüksek veya düşük olur. Bu nedenle tüketicinin ihtiyaçlarını etkilemeden basınç minimumda tutulmalıdır.

Su idareleri hizmet kalitelerini, diğer şeylerin yanı sıra, tüketicide yeterli basınç olup olmadığına göre ölçer. Bu nedenle, idareler, tüketicilerin günün her saatinde yeterli basınca sahip olmasını sağlamak için genellikle bölge bazlı sabit bir giriş basıncı kullanır.

Tüketicilerdeki basınç seviyesi

Tüketicilerdeki basınç, besleme hattındaki sürtünmeye bağlıdır. Sürtünmeyi telafi etmek için, giriş basıncı tipik olarak gerekli minimum basınçtan daha yüksektir. Ancak sürtünme debiye bağlıdır ve bu nedenle tüketime göre değişiklik gösterir. Sabit bir giriş basıncı, tüketicilerdeki basıncın gün içinde değiştiği anlamına gelir. Aslında bu, tüketicilerdeki basıncın suya en az ihtiyaç duydukları zamanlarda en yüksek ve gerçekten çok su kullandıklarında en düşük olacağı anlamına gelir.

Yüksek basınçla 22 saat mi?

Tüketicinin asla çok düşük basınç yaşamamasını sağlamak için, giriş basıncı genellikle tüketimdeki zirvelere göre ayarlanır.

Su temini için tipik bir tüketim modeli, tüketimin gün içinde sadece kısa bir süre için yüksek olduğunu göstermektedir. Tabii ki, istisnalar olabilir ama pik tüketim genellikle günde iki saatten fazla sürmez.

Sabit bir giriş basıncı aslında günde 22 saat için gerekenden daha yüksek bir basınçla sonuçlanır.

Yüksek basınç, dağıtım ağı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bu, ekipmanların genel hizmet ömrü ve çatlakların ve boru patlamalarının sayısını etkiler. Kontrol vanası kullanmanın avantajları hakkında daha fazla bilgi edinin.

Daha düşük bir basınç, boru patlaklarını, kaçakları ve dolayısıyla faturalanamayan suyu azaltır.

Basınç ve boru patlaklarının sayısı arasında doğrudan bir ilişki vardır. Uluslararası bir çalışma, ortalama basınçta% 37'lik bir düşüşün, boru patlama sayısında % 51'lik bir azalmaya yol açtığını göstermiştir.

Ek olarak, yüksek basınç da kaçaklar sebebiyle daha yüksek su kaçağına neden olur. Bunun nedeni, boru hattındaki deliklerden olan kaçağın büyük ölçüde basınca bağlı olmasıdır. Örneğin 5 bar basınçta 5 mm'lik bir delik varsa bu yılda 11.520 m3 su kaçağına sebebiyet verecektir.´Öte yandan, basınç 4 bara düşürülürse, yıllık su kaçağı %11, yani 1.267 m3 azalacaktır (hesaplamalara buradan göz atın). Basıncın 5 bar'dan 4 bar'a düşürülmesiyle elde edilen su kaçağı azalması aynı zamanda enerjiyi de  temsil eder. kWh'ye dönüştürüldüğünde, bu yaklaşık olarak boru hattındaki 5 mm delik başına yılda 461 kWh’ya tekabül etmektedir.

Kontrol vanalarının uygulama örneklerine bakın. Zamana veya debiye dayalı etkili basınç yönetimi. Lebekedeki basınç kaliteden ödün vermeden kolayca yapılabilir. Düşük tüketimli dönemlerde giriş basıncını düşürerek, tüketicilerde kabul edilebilir bir minimum basınç korunurken, boru patlakları ve kırılmalarından kaynaklanan kesintiler ve rahatsızlıklar azaltılır. Ayrıca, tüketiciler genel olarak gün boyunca daha düzenli bir basınç yaşarlar. Bölge girişine bir kontrol vanası takmak, zamana veya debiye bağlı olarak basıncın çok verimli bir şekilde kontrol edilmesine yardımcı olabilir. 

Zamana veya debiye dayalı etkili basınç yönetimi

Lebekedeki basınç kaliteden ödün vermeden kolayca yapılabilir. Düşük tüketimli dönemlerde giriş basıncını düşürerek, tüketicilerde kabul edilebilir bir minimum basınç korunurken, boru patlakları ve kırılmalarından kaynaklanan kesintiler ve rahatsızlıklar azaltılır. Ayrıca, tüketiciler genel olarak gün boyunca daha düzenli bir basınç yaşarlar.

Bölge girişine bir kontrol vanası takmak, zamana veya debiye bağlı olarak basıncın çok verimli bir şekilde kontrol edilmesine yardımcı olabilir. Geniş kontrol vanası yelpazemize bakın.

Zamana dayalı basınç yönetimi

Zamana dayalı basınç yönetimi, bölgedeki basıncın ayar noktalarına göre ayarlanmasına izin verir. Bu şekilde, vana düşük tüketimin beklendiği dönemlerde basıncı düşürebilir ve tüketim arttığında tekrar yükseltebilir. Böylece ortalama basınç önemli ölçüde azaltılabilir.

Debi bazlı basınç yönetimi

Müşterinin bakış açısından debi temelli basınç yönetimi, basıncı düzenlemenin daha iyi bir yoludur. Düzenleme, kontrol vanasının çıkış basıncını mevcut tüketime göre ayarlamak için bir akış ölçerden gelen sinyali kullanır. Bu, ortalama basıncı azaltacak ve tüketicilere ulaşan basınç daha istikrarlı olacaktır. Böyle bir düzenleme, tatil dönemleri, yangın muslukları yoluyla su tüketimi ve diğer anormal tüketim alışkanlıkları gibi normal aralığın dışında kalan tüketim değişikliklerini de göz önünde bulundurur.

İçgörülere git

Kontrol vanaları

Kontrol vanaları, sızıntılardan kaynaklanan su kaybını azaltmaya yardımcı olabilir ve besleme hattındaki değişikliklerden bağımsız olarak belirli bir basınç, debi veya seviyeyi koruyarak azaltılmış su darbesi ve boru patlaması riskiyle verimli su tedarik yönetimine katkıda bulunabilir. Sonuç olarak, su idareleri faturalanamayan su oranını azaltabilir ve kontrol vanaları kullanarak paradan tasarruf edebilir.

 

İNDİR

Akıllı basınç yönetimi

Su, büyük bir saygıyla korumamız ve kullanmamız gereken kıt bir kaynaktır.